Kalwsorisma

Kalwsorisma

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Κεφ. 4 "Διαδρομές της γύρης, ταξίδια των σπόρων, ο πολλαπλασιασμός των φυτών, Μελέτη Περιβάλλοντος, Δ΄ Τάξη

Ενότητα 3
Κεφ. 4 "Διαδρομές της γύρης, ταξίδια των σπόρων, ο πολλαπλασιασμός των φυτών
Για τα περισσότερα φυτά η ζωή αρχίζει όταν ένας σπόρος φυτρώσει στο χώμα. Ο σπόρος αυτός έχει δημιουργηθεί από ένα ίδιο φυτό (το φυτό-γονέα) και ίσως να έκανε ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι να φυτρώσει, με τη συνεργασία του ανέμου, του νερού, των ζώων ή του ανθρώπου.
Παρακολουθώ το βίντεο.
Εξερευνήστε τα μέρη του άνθους.
Ολοκληρώνω την αντιστοίχιση.
Φτιάχνω το δικό μου σπορείο πολύ εύκολα, με ένα τάπερ ή ένα άδειο κεσεδάκι από γιαούρτι. Βάλε στο σπορείο τα σποράκια σου (φακές, ρεβίθια ή φασόλια)  τυλιγμένα σε μια χαρτοπετσέτα ή βαμβάκι και ψέκασέ τα με λίγο νερό ώστε να είναι νωπά. Σκέπασε το σπορείο με το καπάκι και άφησέ το σε ένα σκοτεινό και ζεστό σημείο (περίπου 18 - 28 βαθμούς) για 2-3 μέρες.
Όσα σποράκια αναπτύξουν ρίζα, τα φυτεύω σε ένα μικρό γλαστράκι το καθένα ή σε ένα πλαστικό ποτήρι, στο οποίο θα έχουμε φτιάξει τρύπες από κάτω για να φεύγουν τα νερά. Όταν το φυτό δημιουργήσει μέχρι τρεις σειρές από φύλλα, είναι έτοιμο να μεταφυτευτεί στην τελική του θέση π.χ. σε ένα κομμάτι γης.Τις φακές τις φυτεύουμε με απόσταση 40 εκ. το ένα φυτό από το άλλο, ενώ τα ρεβίθια θέλουν τουλάχιστον 70 εκ. απόσταση.
Τα όσπρια γίνονται καλόβραστα όταν δεν είναι πνιγμένα στο νερό, οπότε καλό είναι να τα ποτίζουμε μόνο όταν το έχουν ανάγκη, δηλαδή όταν έχει ξεραθεί αρκετά το χώμα - όχι όμως τελείως. Είναι καλή ιδέα να φυτεύουμε τα όσπρια σε πλαγιά, ώστε να στραγγίζει το έδαφος πιο καλά. Επίσης, τα όσπρια επωφελούνται από πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία εδάφη, οπότε ανακατεύουμε αρκετό κομπόστ στο χώμα πριν αρχίσεις το φύτεμα.
Πηγαίνω στο ψηφιακό βιβλίο της Μελέτης Περιβάλλοντος στο Τετράδιο Εργασιών και ολοκληρώνω την άσκηση 7 σελ. 23, άσκηση 8 σελ. 24 και άσκηση 14 σελ. 27 και τις γράφω στο τετράδιο των Γλωσσικών μου Ασκήσεων. 
Τέλος, έχω έτοιμο το σπορείο που δημιούργησα με το κεσεδάκι μου και τα όσπρια που έβαλα και το παρουσιάζω την Πέμπτη στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση..
Με πολλή αγάπη
Η Δασκάλα σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου